Nuffnang Top

Tuesday, November 2, 2010

Men Are From Mars, Women Are From Venus

Hari ni aku buat perkara aneh, memandangkan sejak kebelakangan ni aku kurang berfikir secara waras, aku melawat Kinokuniya sebuah kedai buku. Yeah. KEDAI BUKU. Hahaha. 1st time aku masuk kedai buku berseorangan. Sesat dude. Lelaki kalau masuk kedai buku ibarat masuk hutan tanpa kompas dan pisau rambo, sambil di kelilingi bendasing yang sangat asing, iaitu buku-buku tebal dan bahan ilmiah. Almaklumlah tak pernah masuk kedai buku. Nasib baik ada gadis manis Kinokuniya yang sanggup membantu gua untuk menyelesaikan misi tertangguh gua. Aku dari dulu nak beli buku Men Are From Mars, Women Are From Venus dari John Gray iaitu #1 New York Times Bestseller beb. Dulu dah baca sikit, pinjam dekat member lama Alf tapi lepas tuu awek dia ambil pula.


Skang ni aku nak baca buku ni sampai habis. Cuba untuk memahami dua jantina yang jauh berbeza dari sudut fizikal dan mentaliti. Dalam buku ni, author dia describe Men as Martian came from Mars and goes to Venus to meet the Venusians or Woman and fell in love.

We may thought that we have a lot of common but actually we are miles apart.

Now i want to summarize each chapter regarding on my understanding after i read the book.


Chapter 1: Men Are From Mars, Women Are From Venus.

Not much to story on this particular chapter. This chapter is more on to introduction to each chapter coming after this. The author tells the difference between the Martian that came from Mars (Men) and Venusian (Woman) that came from Venus where the Martian come to Venus to seek love from the Venusian. They live happily until they decided to come to earth and the earth atmosphere took hold and both then remember that they came from different planet. And since that day, men and women have been in conflict.

~~ We mistakenly assume that if our partners love us they
will react and behave in certain ways - the ways we react
and behave when we love someone ~~

Kita kena sentiasa ingat lelaki dan perempuan mempunyai sikap dan attitude yang berbeza. Itu sebab kita selalu mahukan partner kita jadi seperti apa yang kita mahukan. Kita selalu nak mereka untuk jadi "want what we want" and "feel the way we feel". But that is so wrong.

This is because the difference between these two genders in the sense of guys value power, competency, efficiency and achievement. Whereas, woman's are more to value love, communication, beauty and relationship. They'll treat each other differently depending on what they feel but not what they supposed to do. You have to understand your opposite gender to really get into them.

Next chapter will be more specific.

Later !







p/s: Haihh.

4 comments:

azLina z. said...

Aku belum habis baca pun buku ni. And I have bought this book for a while now. Sebab isi buku ni simple je, but elaboration tu kadang-kadang yang membuatkan kurang berminat nak turn the pages.

But very informative and helpful. Happy reading !

top_ace7 said...

Yup. Penceritaan dia sangat informative dan tidak berapa nak santai. Tuu yang susah nak habiskan cepat.

Tapi aku jenis curious. Jadi agak cepat gak lah baca. Haha. Thanks Ina !

♥ Juliana Violet ♥ said...

bukan all the time tak berfikir dengan waras ke?
lalalalaaa... =D

top_ace7 said...

mana ada! selalu jiwa kacau lah. hahaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...