Nuffnang Top

Friday, November 26, 2010

Kenapa Wanita Tidak Suka Bola Sepak?


Tak ramai wanita atau adik maniss yang suka menonton atau menyukai sukan bola sepak. Ada juga rakan-rakan aku suka bola sepak akan tetapi kebanyakannya hanya suka kerana pemain bola sepak yang berbadan sasa atau tegap macam aku. Okay. Aku tak berapa tegap. Sedikit cuma. Mereka suka melihat Cristiano Ronaldo, Kaka dan player-player yang handsome sahaja lah senang cerita.








Akan tetapi bila di tunjukkan gambar mengenai player-player di bawah ini:






Haram seorang pun tak kenal. Atas ni adalah Asamoah Gyan dan Adrei Arshavin ye adik maniss sekalian.

Okay. Masih tidak percaya kenapa wanita tidak suka menonton bola sepak? Di bawah ini adalah hujah kukuh untuk membuktikan hipotesis saya. Saksikan.

video

video

Amacam? Mantop? Percaya sekarang? Masih tidak percaya? Lu pikirlah sendiri.







p/s: Jika anda tidak berminat dengan bola sepak, adalah lebih baik jika anda tidak ikut kawan lelaki atau boyfriend anda menonton perlawanan bola sepak kerana ianya akan mengganggu konsentrasi mereka. Dan ya, anda pasti kebosanan.

Monday, November 22, 2010

Best Friend

Kiroro - Best Friend

Mou daijobu shinpai nai to(I don't have to worry anymore)

Nakisou na watashi no soba de('cause you will be by my side when I cry)

Itsumo kawaranai egao de sasayaite kureta(You always smile at me)

Mada mada mada yareru yo, Datte itsudemo kagayaiteru(I am blessed because you always shine before me)


Tokini wa isogi sugite miushinau koto mo aru yo shikatanai(Things that we have missed hastily at time, that's the way it is)

Zutto mimamotte iru karatte egao de(Faces that always being looked at)

Itsumo no you ni dakishimeta(Forever hugging each other)

Anata no egao ni nando tasukerareta darou(Your smile has helped me endless time, you know)

Arigatou, arigatou...BEST FRIEND(Thank you thank you Best Friend)


Konna ni takusan no shiawase kanjiru toki wa hashunkan de(These plenty happiness that I felt at this moment)

koko ni iru subete no nakama kara,saikou no purezento(All the friends that I have here, you the best present)

Mada mada mada yareru yo datte itsudemo minna soba ni iru(I am blessed because you always be by our side)

Kitto ima koko de yari togerareku koto(Surely things that I have accomplished here)

Sonna koto mo chikara ni kawaru( those things too give me strength) (change to strength)

Zutto mimamote iru karatte egao de(Faces that always being looked at)

Itsumo no youni dakishimeta(Forever hugging each other)

Minna no egao ni nando tasukerareta darou(All of your smile has helped me endless time, you know)

Arigatou, arigatou...BEST FRIEND(Thank you thank you Best Friend)


Toki ni wa isogi sugite miushinau koto mo aru yo shikata nai(Things that we have missed hastily at time, that's the way it is)

Zutto mimamotte iru karatte egao de(Faces that always being looked at)Itsumo no youni dakishimeta(Forever hugging each other)

Anata no egao ni nando tasukerareta darou(Your smile has helped me endless time, you know)

Arigatou, arigatou...BEST FRIEND(Thank you thank you Best Friend)


Zutto zutto zutto...BEST FRIEND(Always always always my Best Friend) (less)








p/s: How sad things had to turn out this way. Never thought that we would be like this.

Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha

In the program called (ONE FAMILY) on MAJD channel

The speaker was Dr.Yahya Alyahya (head of the CALL to Islam Committee)

He said that Muslims are never disorganized; they just need to be CONVINCED.

THEN HE TOLD A STORY OF AN AMERICAN NON MUSLIM MAN WHO WAS DISCUSSING ABOUT ISLAM WITH HIM WHILE HE WAS WATCHING LIVE .ON BROADCAST OF SALAT ISHA FROM KAABAH, ON TV

The American man was so amazed of how crowded is the masjid, more than 3 million Muslims were there at the last nights of the holy month of Ramadan, so crowded, so disorganized.





The sheikh asked the Non-Muslim man: How long do you think they'll take to organize themselves in rows and start the Salaat?


He answered: at least 2-3 hours

The sheikh said: but the masjid (HARAM) of Kaaba is 4 floors

The man said: OH, this's will make it about 12 hours then
The sheikh said: put in your mind that they are from countries all over the world with different languages.
The American man said: THEN IT's IMPOSSIBLE TO ORGANIZE THEM BY ANY MEANS!!

Then the Salaat time came, and Sheikh Sudais of Makkah stood up and said (ESTAWOO) = Arrange yourselves

And within seconds, the whole scene changed and the crowd of 3 million Muslims arranged themselves in well-organized rows in NO TIME !!





The American man stared at the TV screen for a moment, and then said:


ASH-HADU AN LA ILAHA ILLA ALLAH WA ASH-HADU ANNA MOHAMMADAN RASOOLOLLAH.

(I bear witness that there is none worthy of worship but ALLAH, and I bear witness that Mohammad is His Servant and Messenger)










p/s: Masya-Allah. Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua Muslim.

Ohh Ibu

PEMBOHONGAN IBU

Compiled by Yashree


Memang sukar utk org lain percaya, tp itulah yg berlaku. Ibu sy memang seorang pembohong! Sepanjang ingatan sy, sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi sy. Sy perlu catatkan segala pembohongan itu utk menjadi renungan anda semua.

Cerita ini bermula ketika sy masih kecil. Sy lahir sebagai seorang anak lelaki dlm sebuah keluarga yg miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Ada kalanya selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan seekor ikan masin dikongsi 1 keluarga.Sebagai anak yg masih kecil, sy sering saja merungut. Sy menangis mahukan nasi dan lauk yg banyak. Tapi mak cepat memujuk. Ketika makan, mak sering memberikan bahagian nasinya utk sy. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk sy, mak berkata: "Makanlah nak, mak tak lapar."- PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA.

Ketika sy mulai besar, mak yg gigih sering meluangkan waktu senggangnya utk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Mak berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk pembesaran kami adik-beradik.Pulang memancing, mak memasak gulai ikan yg segar dan mengundang selera. Sewaktu sy memakan gulai ikan itu, mak duduk di samping kami dan memakan sisa daging ikan yang menempel di tulang drpd bekas sisa ikan yg sy makan tadi.Sy sedih melihat mak seperti itu. Hati sy tersentuh, lalu dengan menggunakan sudu, sy memberikan ikan itu kepada mak. Tetapi mak dengan cepat menolaknya. Mak berkata: "Makanlah nak, mak tak suka makan ikan." - PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.

Di usia awal remaja, sy masuk sekolah menengah. Mak pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih utk menyara persekolahan sy, abang dan kakak.Suatu dinihari, lebih kurang 1.30 pagi, sy terjaga dari tidur. Sy melihat mak sedang membuat kuih bertemankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali sy lihat kepala mak terhangguk kerana terlalu mengantuk. Sy berkata: "Mak, tidurlah, esok pagi mak kena pergi kebun pula." Mak tersenyum dan berkata: "Cepatlah tidur nak, mak belum mengantuk lagi." - PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA.

Di hujung musim persekolahan, mak meminta cuti kerja supaya dapat menemani sy pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, mak terus sabar menunggu sy di luar dewan. Mak sering kali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Ilahi agar sy lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang.Ketika lonceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, mak dengan segera menyambut sy dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang mak yang jauh lebih kental.Melihat tubuh mak yang dibasahi peluh, sy segera memberikan cawan sy itu untuk mak dan menyuruhnya minum. Tapi mak cepat-cepat menolaknya dan berkata: "Minumlah nak, mak tak haus." - PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT.

Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas sy baru beberapa bulan dilahirkan, maklah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Mak bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan berjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan.Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah. Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang membantu mak. Anehnya, mak menolak bantuan itu.Jiran-jiran sering menasihati mak supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga mak dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi mak yang memang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Mak berkata: "Saya tidak perlukan cinta, saya tidak perlukan lelaki." - PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.

Setelah kakak dan abang habis belajar dan mulai bekerja, mak sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh mak supaya berehat saja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit. Tetapi mak tidak mahu. Mak rela pergi pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi kekperluan hidupnya.Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan mak, pun begitu mak tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan mak mengirim balik wang itu, dan mak berkata: "Jangan susah-susah, mak ada duit." - PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM.

Setelah tamat pengajian di universiti, sy melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di luar negara. Pengajian sy di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu sy sudahi dengan cemerlang, kemudian sy pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian sy, juga di luar negara.Dengan gaji yang agak lumayan, sy berhajat membawa mak untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan sy, mak sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini mak habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula.Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan sy. Mak tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata: "Tak payahlah, mak tak biasa tinggal di negara orang." - PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.

Beberapa tahun berlalu, mak semakin tua. Suatu malam sy menerima berita mak diserang penyakit kanser. Mak mesti dibedah secepat mungkin. Sy menjenguk ibunda tercinta.Sy melihat mak terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan. Mak yang kelihatan sangat tua, menatap wajah sy dengan penuh kerinduan. Mak menghadiahkan sy sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpakas menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya. Sy dapat melihat dengan jelas betapa penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga mak menjadi terlalu lemah dan kurus.Sy menatap wajah mak sambil berlinangan air mata. Sy cium tangan mak, kemudian sy kucup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati sy terlalu pedih, sakit sekali melihat mak dalam keadaan seperti ini. Tetapi mak tetap tersenyum dan berkata-kata: "Jangan menangis nak, mak tak sakit." - PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.

Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali terakhir kali.

Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata: "MAK, SAYA SAYANGKAN MAK." Tapi tidak sy. Sehingga kini sy diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun mengasihi ibu lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah sekalipun sy membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu, sampailah saat mak menghembuskan nafasnya yang terakhir. Ma, maafkan saya. SAYA SAYANGKAN MA...









p/s: Ya Allah. Selamatkanlah kedua ibu dan bapaku di dunia dan di akhirat.

Monday, November 15, 2010

Friendship

"Friendship isn't about who you have known the longest...

It's about those who came and never left your side ...."















p/s: I miss you.

Friendly Reminder #1

This reminder was forwarded to me via email. I dont know the truth about this reminder, but it doesn't butthurt to share to others, ya lads?

Well. Here it goes.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Dear all

I cannot stop myself from sharing this with all of you.

Its all started when I received a call from someone claiming that he was from Maxis and he asked me to shutdown my phone for 2 hours for 3g update to take place. As I was rushing for a meeting, I did not question and shutdown my cell phone.

After 45 minutes I felt very suspicious since the caller did not even introduce his name. I quickly turned on my cell phone and I received several calls from my family members and the others were from the number that had called me earlier - 3954380.

I called my parents and I was shocked that they sounded very worried asking me whether I am safe. My parents told me that they had received a call from someone claiming that they had me with them and asking for money to let me free. The call was so real and my parents even heard 'my voice' crying out loud asking for help. My parent was at the bank waiting for next call to proceed for money transfer. I told my parents that I am safe and asked them to lodge a police report.

Right after that I received another call from the guy asking me to shutdown my cell phone for another 1 hour which I refused to do and hung up. They keep calling my cell phone until the battery had run down. I myself lodged a police report and I was informed by the officer that there were many such scams reported. MOST of the cases reported that the victim had already transferred the money! And it is impossible to get back the money.

Be careful as this kind of scam might happened to any of us!!! Those guys are so professional and very convincing during calls. If you are asked to shut down your cell phone for updates by the service provider, ASK AROUND! Your family or friends might receive the same call.

Be Safe and Stay Alert!
----------------------------------------------------------------------------------------------







p/s: I miss you.

Thursday, November 11, 2010

Aksi Berahi Pasangan Suami Isteri

Berikut adalah aksi berahi sepasang suami isteri yang sedang mencuri produk tenusu di sebuah kedai runcit. Aku tak faham lah diorang ni. Desperate sangat ke sampai nak curi depan-depan tauke kedai tuu. Yang tauke ni pon, tak kan tak suspek mamat ni macam lain macam je, tercegat kat tempat yang sama, lepas tuu shuffle-shuffle di situ. Siapalah yang beruntung minum susu yang telah di k_ngk_ng oleh itu makcik. Nyum2. Hahahahahaha.

video





p/s: Harta dunia tidak boleh di bawa sampai ke mati. Bekal amalan baik boleh di bawa sampai di Akhirat sana.

Thursday, November 4, 2010

Take Charge!

On 30th and 31st, there's a training called Take Charge! for my company held at Cyberview Lodge Resort at Cyberjaya. I'm like ohh man, another motivational kinda training again and i'm expecting a boring kinda talk. But what to do, i already registered and boss ask to attend that event.

But my expectation were wrong, way wrong. The motivator is really something else. Different from the one i attend before. He's really good at explaining something, fresh ideas and he's also can perform magic. Level tinggi punya beb! Bukan runcit-runcit!

I came late for the training because of heavy raining and i'm not used to drive in heavy raining because i cannot see properly. Ye. Saya rabun sedikit dan tidak suka memakai cermin mata. Then kena perli dengan the motivator sebab masuk lambat. Haha. The motivator name is Heera Singh. There's a lot we learn for him. He also touched on the things that i'm going thorugh now and how to tackle the problem. Here's some of the quote that i take from his training guide.




~~ You cannot get new results with old habits.
Change is essestial for growth ~~

- Leyland Val Vanderwall.


~~ 99% of failures come from people who make excuses ~~

- Jim Rohn.



~~ You are the only problem you will ever have.
And you are the only solution ~~

- Raymond Douglas Stanford.



~~ Decide what you want. Decide what you are prepared to give up to get it. Get your mind on it. Get on with the work ~~

- H.L.Hunt



His main point is about how to change to a better person inside the company or to be a good individual yourself. He said that we are usually dont want to change or too shy because we already in our comfort zone. When you're already in a company doesn't mean your job is secure, where maybe other candidates can be a good worker rather than you and suddenly you've being kicked out because you dont want to change for the good of the company. Sometimes change were needed as the company or the world goes on. We cannot be as the same person in order to challenge and tackle new situation nowadays or dalam Bahasa Melayu "Masih di takuk lama".

The other thing is that, we tend to blame someone else or something else about anything like for example, we're in the middle of traffic jam and we kept saying curse words out loud and blame other drivers. And you caught in an arguement with other person and you kept saying, "ohh, he told me to do so","no, no, no, he started it first, so it is his fault","its because the weather lah!","ahh, why me? i'm not the one doing the wrong things", egoistic, diverting stories, bla, bla, bla. There's nothing good when you blaming other person for your own good, sometime we need to take the responsibility and start blaming ourselves. Why? Its simple. If you take the blame you can start taking responsibilities and in other way you can start changing yourself to a better person. You also can learn more and start a better understanding on why the problem occurs in the first place so that we can settle it in a good manners way.

He's also good at making jokes where he said "Wife are really complicated and needs attention. Like for example, when the husband ask his wife to go out for a dinner, the usual answer is always be like this - "Up to you lah", "U decide lah" or "Tak kisah lah". But all she ever wanted to do is she want her husband to try to make a guess where she want to have the dinner. When the husband tried so many times, and getting fed-up already, the husband scold his wife, then both getting stuck in an arguement and ended up eating Maggi mee for dinner instead". I was like laughing until my tears come out. Hahahahaha.


Random pic of the day:


Makan- makan !




Activities



Beautiful Scenery


Later!









p/s: Save the cheerleader, save the world.

Wednesday, November 3, 2010

Ingatlah kau slalu jadi yang terbaik. Walau kau tak di sini lagi.




Aizat - Sahabat

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Chorus:
Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah







p/s: Serius sedih dowh lagu ni. Haihh.

Tuesday, November 2, 2010

Men Are From Mars, Women Are From Venus

Hari ni aku buat perkara aneh, memandangkan sejak kebelakangan ni aku kurang berfikir secara waras, aku melawat Kinokuniya sebuah kedai buku. Yeah. KEDAI BUKU. Hahaha. 1st time aku masuk kedai buku berseorangan. Sesat dude. Lelaki kalau masuk kedai buku ibarat masuk hutan tanpa kompas dan pisau rambo, sambil di kelilingi bendasing yang sangat asing, iaitu buku-buku tebal dan bahan ilmiah. Almaklumlah tak pernah masuk kedai buku. Nasib baik ada gadis manis Kinokuniya yang sanggup membantu gua untuk menyelesaikan misi tertangguh gua. Aku dari dulu nak beli buku Men Are From Mars, Women Are From Venus dari John Gray iaitu #1 New York Times Bestseller beb. Dulu dah baca sikit, pinjam dekat member lama Alf tapi lepas tuu awek dia ambil pula.


Skang ni aku nak baca buku ni sampai habis. Cuba untuk memahami dua jantina yang jauh berbeza dari sudut fizikal dan mentaliti. Dalam buku ni, author dia describe Men as Martian came from Mars and goes to Venus to meet the Venusians or Woman and fell in love.

We may thought that we have a lot of common but actually we are miles apart.

Now i want to summarize each chapter regarding on my understanding after i read the book.


Chapter 1: Men Are From Mars, Women Are From Venus.

Not much to story on this particular chapter. This chapter is more on to introduction to each chapter coming after this. The author tells the difference between the Martian that came from Mars (Men) and Venusian (Woman) that came from Venus where the Martian come to Venus to seek love from the Venusian. They live happily until they decided to come to earth and the earth atmosphere took hold and both then remember that they came from different planet. And since that day, men and women have been in conflict.

~~ We mistakenly assume that if our partners love us they
will react and behave in certain ways - the ways we react
and behave when we love someone ~~

Kita kena sentiasa ingat lelaki dan perempuan mempunyai sikap dan attitude yang berbeza. Itu sebab kita selalu mahukan partner kita jadi seperti apa yang kita mahukan. Kita selalu nak mereka untuk jadi "want what we want" and "feel the way we feel". But that is so wrong.

This is because the difference between these two genders in the sense of guys value power, competency, efficiency and achievement. Whereas, woman's are more to value love, communication, beauty and relationship. They'll treat each other differently depending on what they feel but not what they supposed to do. You have to understand your opposite gender to really get into them.

Next chapter will be more specific.

Later !







p/s: Haihh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...