Nuffnang Top

Sunday, August 30, 2009

Salam Kemerdekaan !

Esok 31 Ogos 2009. Dah 52 tahun Malaysia merdeka. Al-Fatihah kepada mereka yang gugur memperjuangkan kemerdekaan. Kita lupa. Kerana mereka lah kita dapat merasakan kenikmatan yang kita ada sekarang. Berbeza dengan negara lain yang sering bergolak. Tak aman. Jangan mudah alpa dan asyik. Kita juga selalu mengeluh kerana benda-benda yang remeh. Kita patut bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Dan pertahankannya daripada ia hilang.







p/s: Bersatu atas nama ISLAM !

Tuesday, August 25, 2009

FISE Motivational Camp @ Sungai Tua 15hb-16hb Ogos 2009

Event ni dah lama lepas tapi aku baru nak buat entri ni. huhu. 15hb-16hb Ogos hari tu FISE buat Motivational Camp untuk student. Bes jugak lah. mungkin sebab ada Puan Ruzi dan Puan Pija. Port pon biasa jek. Air sungai paras buku lali je. adoi.


DAY 1:

Ada aktiviti ice breaking. Seronok jugak sebab ada banyak aktiviti untuk kenal sesama participant. Ice breaking lah yang aku tunggu. Nak tau nama2 cik adik participant semua. huhu. Lepas tuu cam biasalah, ada pembahagian group. Paling kelakar ada satu game ni di mana participant di beri satu nama, lepas tu participant kena cari asal usul mereka di mana participant lain mungkin mempunyai nama keluarga yang sama. Yang kelakar nama-nama family tersebut seperti, Jakun bin Asli, Bogek bin Bujal dan macam-macam lagi. haha. Malam pulak ada sesi motivasi oleh En. Said. Bes jugak sebab dia ada ajar sessi mencari energi anda. Lepas tuu pkul 12 tengah malam ada nightwalk masuk hutan. Memang terbaik !


video













DAY 2:


Ada treasure hunt dekat area-area resort. Task-task tidak begitu mencabar (padahal aku team last) menyebabkan traffic jam berlaku di beberapa checkpoint. Last sekali ada closing ceremony yg di sampaikan oleh En Adam dan prize giving ceremony.












Overall, event ni bes laa cuma port tak berapa nak menarik. Ok lah tuu. Dengan kehadiran rakan-rakan dan lecturer dapat memeriahkan lagi suasana event tersebut.





p/s: Lepas ni rakan-rakan seangkatan ramai yang pergi LI. Tak dapat nak buat aktiviti bersama-sama lg. huhu.

Monday, August 24, 2009

English Speaking Test..

Tadi ada English Speaking Test. Aku datang lambat. huhu. Nasib baik lambat 5 minit je dan madam tak bising. Lagipon ramai lagi budak2 lambat. Group kitorang buat tajuk tentang Television is good for the children. Kitorang buat style debate. Aku opposition. Bes jugak sebab lepas tuu satu kelas debate. Sapa2 yang tak puas hati cakap je. haha. Group kedua present tentang The usage of english language in college. Tajuk paling hangat di pasaran. Masing2 nak tunjuk belang. tak puas hati dan utarakan pendapat masing2. huhu.

Me: If english were fanatically used then our main language will be forgotten and left behind. And most of our student nowadays tend to talk in weird slanga like hip-hop.

Fauzan: English language cannot be force to learn. I learn it slowly outside the school like watching television, reading books and so on.

Eugene: We need to learn english in primary school. How come you can watch TV and understand english if you dont learn it in primary school.

Kena setepek. All the student laugh. Good point though. At the end of the day our group present well and the lecturer give some credit to the student who present well.



p/s: This is the second day of Ramadhan. I'm not feeling well but feeling energetic at the campus. I dont know why. huhu.

Saturday, August 22, 2009

Salam Ramadhan..

macam tak percaya hari ni hari pertama Ramadhan. puasa. rasa malas? memang ada. tapi tak nak lah rasa macam tuu. sebab Allah nak uji kita bulan puasa ni. biar kita rasa macam mana orang yang susah dan miskin tak dapat makan. kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. jadi bersyukurlah kita dengan apa yang kita ada sekarang.



p/s: semalam ada member suruh usha awek puas-puas katanya. nanti bulan puasa kena jaga mata. hahaha.

Monday, August 17, 2009

Sakit Sana, Sakit Sini.

17hb Ogos, 3pm, badan masih lagi sakit-sakit. pekena kem motivasi semalam dan kelmarin. FISE Motivational Camp @ Sg Tua. ingat nak buat entri tentang kem ni tapi tunggu dululah. nak tuggu gambar dari incik abu. die pon sampai pening kepala. dari semalam satu badan aku sakit-sakit. mungkin sebab banyak angkat barang dan jungle trekking kot. permukaan hutan pon banyak licin sebab hujan. banyak guna kuderat fizikal.






p/s: Ramai budak camp ponteng kelas hari ni. injured. haha.

Friday, August 14, 2009

Kenapa?

10:54PM. Esok ada motivational camp. Under FISE. Macam malas. Sebab? Ada budak ckp port tak menarik dan juga esok EPL start. Adoi. Camne aku boleh lupa. Nasib baik 1st game Manchester United di adakan pada hari ahad. Tapi nak buat macam mana dah bayar lah pulak. Huhu. Lagipon puan-puan lecturer memerlukan penglibatan budak-budak otai cam kitorang ni.

Tak packing apa-apa lagi ni. Hati kalut. Kenapa? Isnin kena hantar assignment CS (susah tahap bapak gaban). Tak buat pape lagi ni haa. Lepas tuu boleh pulak ada quiz masa kitorang nak pergi camp ni. Kenapa? Aduyai. Kalau tak boleh remake quiz ni aku tak tau lah. Result paper mid term dah keluar katanya. Sessi saiko-menyaiko pon dah start. Kenapa? Majoriti dah tau. Aku tak tau lagi. Beliau suruh naik dan tengok sendiri. Gila psycho ! Wooott !

p/s: Wachhhaaaaa !

Terkilan..

Al-Fatihah untuk ketua kumpulan nasyid Rabbani, Asri Ibrahim, 40, yang meninggal dunia di Hospital Pantai, di sini, kira-kira jam 11 pagi tadi kerana sakit jantung. Semoga roh Allahyarham di cucuri rahmat dan di tempatkan bersama orang-orang yang beriman di sisi Allah.

Terkilan? mungkin sebab Arwah adalah sebuah ikon nasyid, menyebar dakwah. tapi orang sibuk menangisi permergian MJ. kecoh sana. kecoh sini. too much exposure i think. masa pemergian ikon dakwah orang tak hirau pulak. tapi rasa sedih pula hari ini. macam tak sangka arwah dah tiada.




p/s: Sedih tengok berita TV3 tadi. Semoga Rabbani tetap teguh walau ketiadaan arwah.

Monday, August 10, 2009

Kerisauan...

soulreavermy: phabes kena H1N1 beb. (sms to rey)

rey: phabes. betul ke ko kena H1N1? (sms to phabes)

phabes: mana ada. aku negatif pon. kwn cik taman je yg positif.. bla.. bla.. ko katne? jap g aku dtg. (calling rey)

rey and desperado: ......... (@ kopitiam)

(phabes arrived @ kopitiam with mask)

rey and desperado: ......... (@ kopitiam)

desperado: ko serius sket ni ko positif ke negatif?

phabes: negatif lah. aku dah cek darah semua. (handing his blood test result)

rey: phew~~ (tapi cuak gak)

(phabes taking of his mask)

rey and desperado: .........

phabes: aku siap kena halau dgn lecturer pagi tadi sebab takot sgt kena jangkit dgn aku. padahal negatif pon.

rey and desperado: .........

(leeming arrived @ kopitiam)

leeming: ......... (after seeing phabes)

leeming: aku dgr ko kena H1N1.

rey and desperado: .........

phabes: mana ada. suspect je. dah habis kuarantin pon (dalam tempoh kuarantin pon sempat pergi midvalley)

phabes: aku dengar ssl pon demam. family dia baru balik aussie.

rey, leeming and desperado: .........

(after a while lepaking, phabes leaving us with his orange myvi with a broken flip-flap.)

rey: aku nak chow...

leeming and desperado: .........



p/s: cerita ini tiada kena mengena dengan sesiapa. semoga cepat sembuh rakan2 !

Friday, August 7, 2009

Naruto Shippuden 6 The Movie !

Naruto Shippuden ep 121 has a new opening video ! its about the 6th movie. its just the end of the 5th movie - bonds and now then, they already made a new one ! naruto is really on a roll :)) yeay ! cant wait !

Tuesday, August 4, 2009

Aduhai..

jam menunjukkan 1:27 tengah hari. dari td aku asyik sedut hingus. hingus meleleh. dari semalam selsema. nasib baik hari ni tak batuk. nak kata berjangkit dengan sesiapa, tak kot. famili aku semua okay. aku tak keluar rumah pon. esok nak exam. satu hape tak study lagi ni. malas pon ada. haih~

Monday, August 3, 2009

Gelagat Sana Sini

walaupun demam Malaysia XI vs Manchester United dah berlalu akan tetapi kenangannya tetap ada. tadi cik Azlina kita baru je tag gambar aku di facebook. adalah hasil kreativiti beliau menangkap gambar yg menarik perhatian saya. di sini ada beberapa gelagat peminat dan penonton perlawanan tersebut:








p/s: credit to Azlina Zahari. sorry ina, aku curik gambar dari facebook ko. hehe.

Sunday, August 2, 2009

H1N1 Threat !

haih. simptom ni makin berleluasa pulak. rasa takot pun ada. kat kolej aku pun dah ada kes (haih~). ramai orang dah mula memakai topeng muka untuk mencegah benda ini. tapi bg pandangan aku, sepatutnya topeng ini patut di pakai oleh orang-orang yang tidak sihat bagi mencegah daripada jangkitan dari demam mereka. lagi-lagi yang kena suspek. kalau kita pakai pun tetapi orang yang di suspek tak memakai mask tersebut rasanya tak ada guna jugak. tapi yang penting atas kesedaran diri masing-masing juga. kalo sesiapa yang rasa tak sihat, teruslah pergi periksa kat hospital dan cek darah. yang ok tuu ambil langkah berjaga-jaga. banyak berdoa kepada Allah mintak di elakkan daripada penyakit-penyakit tak elok ini. Amin.


nice one !



p/s: batuk dan bersin tuu lain kali tutup mulut okay !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...